خلاقیت خانه نشینان به کمک پرینت سه بعدی در مقابله با بحران کویید 19
مقدمه:
پاندمی کرونا ویروس جدید یا همان کویید 19 تقریباً کل جهان را در بحران قرار داده و قرنطینهی خانگی را به عنوان بهترین گزینه پیش روی مردم و دولتها قرار داده. اما قشر ضعیف و کسب و کارهای خصوصی کوچک تاب قرنطینه را نداشته و به جهت امرار معاش ناگزیر به شکستن قرنطینه هستند. تکنولوژی پرینت سهبعدی FDM با توجه به ارزان و در دسترس بودن، به کمک افراد آمده تا با ساخت ابزارآلات خلاقانه خود را در برابر ویروس کرونا محافظت کرده و یا کسب و کار کوچکی برای خود دست و پا کنند. این مقاله مروریست بر خلاقیت خانهنشینان به کمک پرینت سهبعدی در مقابله با بحران کرونا.
متن اصلی خبر:
پاندمی کرونا ویروس جدید یا همان کویید 19 تقریباً کل جهان را در بحران قرار داده است. این بیماری بیش از 31 میلیون نفر را مبتلا کرده، جان بیش از 1 میلیون نفر را گرفته و قرنطینهی خانگی را به عنوان بهترین گزینه پیش روی مردم و دولتها قرار داده تا با خانهنشینی زنجیرهی ابتلا به این بیماری کشنده را قطع کنند. در این میان بسیاری از کسب و کارهای دولتی و غیر دولتی دورکاری را در دستور کار خود قرار دادهاند و فاصلهگذاری اجتماعی نیز به عنوان یک گزینهی مناسب مطرح شده، اما به طور قطع اغلب کسب و کارها در حال حاضر قابلیت انجام در منزل را ندارند. بدین ترتیب قشر ضعیف و کسب و کارهای خصوصی به جهت امرار معاش حداقلی و فرار از ورشکستگی ناچار به خروج از قرنطینه و حضور در محلهای کسب و کار خود هستند. در این میان برخی از افراد نیز از قرنطینه و اوغات فراغت حاصل از آن استفاده کرده و توسعه کسب و کارهای خانگی و افزایش دانش لازم برای دستیابی به آن را در دستور کار قرار دادهاند و بسیاری از نیازهای روزمره خود را در خانه تامین میکنند.
تکنولوژی پرینت سهبعدی با تکیه بر تکنیک ساخت لایه به لایه، عدم محدودیت هندسی را از دو بعد به سه بعد ارتقا داده و ساخت تقریباً هر شکلی را امکانپذیر نموده است. بر همین اساس پرینترهای سهبعدی رومیزی خود را به عنوان قهرمان همهچیز ساز معرفی کرده و به کمک خانهنشینان خلاق آمده تا ابزارآلات مورد نیاز خود برای مقابله با کرونا و یا توسعه کسب و کار خانگی مهیا کنند.
در ادامه بر اساس تجربیات و شنیدههای نویسنده، مروری خواهیم داشت بر کارایی پرینترهای سهبعدی خانگی در بحران کویید 19.
مقابله با کویید 19 به کمک پرینت سهبعدی:
– ساخت شیلد محافظ صورت: یکی از مهمترین راههای انتقال ویروس کرونا از راه دهان، بینی و چشمهاست. با شیوع این ویروس نرخ استفاده از انواع ماسکهای صورت چندین برابر شده است. در چنین شرایطی اولاً به دلیل فشار کاری بسیار زیاد، سطح کیفی بازرسی محصولات تولیدی کاهش یافته و قابلیت اطمینان ماسکهای مورد استفاده کم میشود. همچنین بسیاری افراد سودجو و همچنین مردم عادی اقدام به تولید ماسکهای غیر استاندارد میکنند.
شیلدهای محافظ صورت با جلوگیری از پرتاب ذرات ویروس به صورت و همچنین ایجاد خودآگاهی بیشتر در افراد برای دست نزدن به صورت و چشمها، گزینهی بسیار مناسبی برای کاهش ریسک ابتلا به بیماری کرونا محسوب میشوند.
برای ساخت شیلد محافظ صورت به کمک پرینترهای سهبعدی خانگی، تمام آنچه که نیاز دارید یک پرینتر سهبعدی FDM، مقداری فیلامنت PLA، یک عدد بند کشی و یک طلق شفاف سایز A4 و کمی چسب است.
یک نمونه از شیلدهای محافظ صورت ساخته شده با پرینت سهبعدی ] https://www.greeleytribune.com/news/3d-printing-face-shield-masks-during-covid-19-northern-colorado-professors/ [
– ساخت ماسک صورت: ساخت ماسکهای صورت به کمک پرینت سهبعدی با توجه به قابلیت سفارشیسازی بسیار بالای پرینترهای سهبعدی، میتواند به عنوان مد و سرگرمی هم مطرح شود. همچنین با چند راهکار ساده میتوان ماسکها را کاملاً فیت با صورت هر شخص تولید کرده و ریسک نفوذ هوای فیلتر نشده از اطراف ماسک را کاهش داد. اگر از کاربران آماتور پرینترهای FDM هستید، میتوانید فایل سهبعدی ماسک مورد نظرتان را در بستر وب جست و جو کرده و خریداری یا دانلود نمایید و سپس آنرا چاپ نموده و با استفاده از فیلتر مناسب ساخت ماسک را به پایان برسانید. اما اگر کاربر حرفهای تری هستید و میخواهید ماسک مورد نظر خود و اعضای خانواده را به صورت کاملاً فیت و بر اساس سلیقه شخصی طراحی کنید می توانید از دستوالعمل مختصر و مفید زیر استفاده کنید.
1- یک تکه پارچه به اندازه سایز صورت برداشته و با استفاده از ماژیک، قیچی و سوزن سعی کنید بهترین فرمی که ماسک روی صورت فیت میشود را پیدا کنید و الگوی برش مناسب برای ماسک را پیدا کنید.
روش کلی ساخت الگوی ماسک برای طراحی الگوی پرینت ] https://www.sewcanshe.com/blog/simple-step-by-step-tutorial-for-the-olson-mask-pattern [
2- بعد از پیدا کردن الگوی مناسب برای صورت خود، تکههای الگو را به هم دوخته یا با چسب بچسبانید و روی یک سطح صاف پهن کنید.
3- حال نوبت طراحی کامپیوتری الگوی ماسک است. برای این کار میتوانید هم الگوی ماسک را در محیط Sketch نرمافزارهای CAD طراحی کرده و هم میتوانید از الگوی پارچهای خود عکس بگیرید و از نرمافزارهای تولید وکتور کمک بگیرید.
4- حال نوبت به تعبیه جای فیلتر و همچنین عناصر و اشکال دلخواه روی ماسک است.
5- الگوی طراحی شده را پرینت کنید. یک لایه پارچهی مناسب زیر آن بچسبانید (میتوانید از الگوی پارچهای که درست کرده بودید استفاده کنید) و در نهایت با استفاده از بند مناسب و فیلتر ماسک خود را مونتاژ و استفاده کنید.
چند نمونه ماسک پرینت شده توسط افراد خلاق
– ساخت ابزارهای خلاقانه برای باز کردن درب و یا فشار دادن دکمه ها:
دستگیرهی درها و دکمهها از جمله در معرض لمسترین اشیاء در محیط پیرامون ما هستند. همانطور که میدانیم، بسیاری افراد در دوران قرنطینه ناگزیر به خروج از منزل و رفت و آمد در اماکن مختلف نظیر بانکها، ادارات و … هستند. تصور کنید در یک مجتع آپارتمانی زندگی میکنید و برای خرید از سوپرمارکت و یا انجام برخی امور بانکی از خانه خارج میشوید. در ابتدا مجبور به فشردن دکمهی آسانسور یا باز کردن درب مجتع هستید، سپس نیاز به استفاده از دستگاه ATM دارید و یا با کارت بانکی خود از سوپرمارکت خرید می کنید. بنابراین ریسک لمس دکمه یا دستگیرهی آلوده به کویید 19 وجود دارد.
برای حل این مساله هم انسانهای خلاق دست به کار شدهاند تا زندگی در شرایط کرونا را راحتتر کنند. بنابراین باز هم پرینت سهبعدی قهرمانانه به کمک خانهنشینان خلاق آمده تا ابزارآلات خلاقانه ای را برای جلوگیری از لمس مستقیم دکمهها و دستگیرهها بسازند. در این میان بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه پرینت سهبعدی نیز با طراحی ابزارآلات مختلف نقش بسزایی در درک اهمیت و راهگشایی پرینترهای سهبعدی داشتهاند. در ادامه چند مورد از این ابزارآلات را معرفی خواهیم کرد.
– نصب یک قطعه کمکی بر روی دستگیره درب توسط کمپانی مطرح Materialise : کمپانی خوشآوازهی Materialise برای کاهش ریسک ابتلا به کرونا اقدام به طراحی قطعه کمکی برای دستگیره درب کرده که به کمک آن دربها به راحتی و به کمک ساعد دست باز میشوند. فایل این قطعه به رایگان از طریق سایت این شرکت قابل دانلود و استفاده است.
https://www.materialise.com/en/hands-free-door-opener/technical-information [
افراد زیادی از سرتاسر دنیا نمونههای اختصاصی از این ابزار را طراحی کرده و فایل آن را در سایتهای دانلود قطعات STL قرار دادهاند. برخی از این نمونهها را در عکس زیر مشاهده میکنید.
اگر شما بودید چگونه میساختید؟
– فشار دادن دکمهها توسط یک قطعهی کمکی: دکمهی آیفون یا زنگ درب خانه، دکمههای دستگاههای کارتخوان در فروشگاهها، دکمههای نازلهای سوخت در پمپ بنزینها و دکمههای دستگاههای ATM؛ دکمههایی هستند که به طور روزانه با آنها سر و کار داریم و واضح است که در شرایط بحران کرونا نمیخواهیم مستقیماً آنها را لمس کنیم. افراد زیادی از پرینترهای سهبعدی کمک خواسته و راه حل اختصاصی خود برای فشردن دکمهها بدون دخالت انگشتان را یافتهاند. شما چه راه حلی دارید؟
خلاقیت خود را به چالش بکشید.
– تسمه ی تنظیم میزان سفتی بند ماسک:
افرادی که در بیمارستانها و فروشگاهها کار میکنند، برای جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا ناچارند که در تمام طول روز بر روی صورت خود از ماسک استفاده کنند. قرار گرفتن طولانی مدت بند این ماسکها روی گوشها میتواند بسیار آزاردهنده و دردناک باشد و تجربهی استفاده از ماسک را بسیار طاقتفرسا کنند. اولین بار یک پسربچهی 13 ساله به نام Quinn Callander به کمک پرینتر سهبعدی خانگی خود موفق به ساخت تسمهی کمکی برای تنظیم میزان سفتی ماسک روی صورت شد. بعد از آن به دلیل کارایی بسیار خوب، این تسمهها در اشکال مختلف و به وفور مورد استفادهی مردم قرار گرفت. این تسمهها پشت سر قرار گرفته و بند ماسک به راحتی توسط آن تنظیم میشود.
تصویر Quinn Callander در کنار تسمههایی که به کمک پرینت سهبعدی ابداع کرده.
تا اینجای مطلب تعدادی از قطعاتی که برای کاهش ریسک انتشار کرونا ویروس طراحی و ساخته شده اند را معرفی کردیم. بسیاری از مردم این قطعات را برای مصارف شخصی ساخته و برخی دیگر نیز برای کسب در آمد. برخی نیز به صورت خیرخواهانه قطعات اینچنینی و برخی قطعات مورد نیاز بیمارستانها؛ نظیر قطعات مصرفی ونتیلاتور، را تولید نمودهاند. در ادامه ابعاد دیگری از کارایی پرینترهای سهبعدی خانگی را با هم مرور خواهیم کرد.
پرینت سهبعدی و آشپزی در بحران کرونا ویروس
شدت ابتلا به ویروس کویید 19 در افراد مختلف متفاوت بوده و در بسیاری از افراد به صورت سرماخوردگی خفیف و حتی بدون علامت رخ میدهد. اما ناقلین بدون علامت میتوانند در افراد دیگر موجب بروز نوع شدید و کشندهی این بیماری در افراد دیگر شوند. این موضوع به قدری ترسناک و نگرانکننده اس که بسیاری از مردم قید خرید شرینیجات و فستفودها و حتی نان را زده و ترجیح دهند که فقط از غذاها خانگی استفاده کنند. اما علاقه به انواع فستفودها و شیرینیجات و نانها در زمان قرنطینه باعث شد تا مردم درون خانه دست به کار شده و طرز تهیه این خوردنیهای خوشمزه را یاد بگیرد و خودشان در خانه درست کنند. اما حضور طولانی مدت داخل خانه، خلاقیت خانهنشینان را برانگیخته تا به کمک پرینت سهبعدی آشپزی لذتبخشتری را تجربه کنند.
– قالب برش شیرینی (3d printed cookie cutter)
چه لذتی بالاتر از میل کردن شیرینی با طعم و شکل دلخواه؟ نظرتان راجع به یک پیتزای قلبی شکل چیست؟
قالب برش شیرینی
-ظرف نگهدارندهی نان
اگر میتوانم قالب برش شیرینی یا نان دلخواهم را پرینت کنم، چرا ظرف آن را پرینت نکنم؟ این سوالیست که بسیاری از مردم از خود پرسیده و پاسخ آن را با استفاده از پرینتر سهبعدی خانگی به خود دادهاند.
چند نمونه سبد نان
پرینت سه بعدی و گیاهان داخل خانه
گیاهان علاوه بر زیبایی محیط باعث سلامت روح و جسم میشوند و انرژی خوبی به افراد میدهند. گیاهان باعث پاکسازی هوا شده و باعث کاهش سطح صداهای اضافه میشوند. از این روی برای آرامش ذهنی افراد بسیار موثرند. یکی از راههای کاهش استرس و افزایش روحیه در منزل به خصوص در شرایط قرنطینه، استفاده از گیاهان و یا مشغول کردن خود به نگهداری از گیاهان در خانه است. باز هم برای پرهیز از خروج از خانه و حضور در اماکن پر خطر، به سراغ پرینت سهبعدی میرویم. برای ساخت گلدان، ظرف آبیاری، پایه ی نگهدارندهی ساقه گیاهان و … فقط به یک پرینتر سهبعدی خانگی و کمی خلاقیت نیاز است. در اینجا هم مشاهده میشود که پرینترهای سهبعدی خانگی را باید به عنوان ساکنین جدید خانههای مدرن معرفی کرد که در مواقع نیاز به سرعت ابزار مورد نیاز را تامین کند.
انواع گلدانهای ساخته شده با پرینت سه بعدی
قطعه کمکی برای آباری گلدان
ظرف آبیاری ساخته شده با پرینتر سه بعدی
آیا چیز دیگری به ذهنتان میرسد که برای نگهداری از گیاهان به کمکتان بیاید و بتوانید آن را پرینت کنید؟
پرینت سهبعدی و آموزش و سرگرمی
از ابتدای شیوع کرونا ویروس جدید، اغلب مدارس و مراکز آموزشی در سراسر دنیا تعطیل شده و آموزشهای مجازی و آنلاین جای خود را به آموزشهای حضوری دادند. همچنین محیط تفریح کودکان محدود به خانه شد. استفاده از حس لامسه و لمس کردن اشیاء از دیرباز یکی از روشهای موثر بشر برای درک اشیاء پیرامون استفاده از حس لامسه بوده. متخصصان می گویند حس لامسه در بین کودکان نسبت به بزرگسالان قوی تر است و به همین دلیل، آموزش از راه لامسه می تواند در نزد کودکان یادگیری بهتری به دنبال داشته باشد.
از زمان ظهور پرینترهای سهبعدی رومیزی بحث آموزش به کمک پرینت سهبعدی به میان آمده و از آن زمان تاکنون کشورهای زیادی بر روی این موضوع سرمایهگذاری کرده اند. پرینترهای سهبعدی رومیزی به عنوان یک وسیلهی کمک آموزشی قادر به ساخت اشکال مختلف بوده و به کمک آنها میتوان اشکال هندسی مختلفی در علوم مختلفی مانند ریاضیات، علوم، جغرافی، تاریخ، معماری و … ساخت. این قابلیت ویژهی پرینترهای سهبعدی در زمان قرنطینه و تعطیلی مدارس نمود بیشتری داشته و به کمک یادگیری کودکان خواهد آمد. همچنین در زمان تفریح و اوغات فراغت نیز، پرینت سهبعدی میتواند موجب سرگرمی کودکان شده و به افزایش قدرت تجسم و خلاقیت آنها کمک کند.
اسباب بازیهای ساخته شده به کمک پرینت سهبعدی
ابزار کمک آموزشی ساخته شده به کمک پرینت سهبعدی
به نظر میرسد پرینترهای سهبعدی نسل جدید ابزارهای فناورانه هستند که به خانههای عموم مردم راه پیدا خواهند کرد و در دههی آینده دانش پرینت سهبعدی از الزامات سواد فناورانه به حساب خواهد آمد.
نظر شما چیست؟